27 dec. 2014

Concluzie...


România lucrului bine făcut nu sabotează inițiativa prin corvezi birocractice și administrative, ci încurajează inovația și proiectele care țintesc către progres și o mai bună calitate a muncii și a vieții. Este o țară în care incertitudinea și nesiguranța care au măcinat atâția ani societatea sunt, în sfârșit, înlocuite de asigurarea că munca e recompensată, că proiectele curajoase au un orizont real și că meritul e singurul criteriu de apreciere.
România pe care o propun eu are ca fundament domnia legii, predictibilitatea și meritocrația. Din ele rezultă firesc ceea ce românii au așteptat mereu: prosperitate, stabilitate și un viitor sigur. România pe care mi-o imaginez este o țară a unor instituții mature și moderne, o țară care încurajează proiectele individuale, asumarea riscurilor, inovația, schimbarea. Este o Românie demnă și puternică, în care prefacerile au loc simplu și decurg din reguli corecte, aplicate pas cu pas.
Am spus, la începutul acestei cărți, că o viață se construiește la fel ca o societate sau o țară și că nimic nu se întâmplă bătând din palme. Tot ce durează, tot ce e făcut să țină mai mult decât ziua de azi cere muncă susținută, făcută cu calm, cu răbdare, cu încredere. Istoria ne arată că cetățenii României au putut să-și construiască o identitate, ca națiune, clădind lucrurile exact în acest mod și nu mă îndoiesc că acesta este spiritul de care nu trebuie decât să-și amintească. Eu vin să le spun că e important să ne întoarcem la acest model, că e momentul să redescoperim aceste valori. Numai așa avem șansa unui viitor mai plin de speranță decât acest prezent incert pe care ni-l propune actuala clasă politică.
Cetățenii acestei țări merită mai mult decât un statut de rang secund, decât postura stânjenitoare de rudă săracă a Vestului către care ne tot uităm cu jind de un sfert de secol.
A venit timpul ca valorile performanței să fie puse în acțiune tocmai pentru ca aspirațiile de atâta amar de timp să se transforme, în sfârșit, în realități palpabile: stabilitate economică, bunăstare și certitudinea că ne-am înscris, pas cu pas pe drumul care trebuie. (pag. 206)

(Klaus Iohannis - Pas cu pas)

*sursa poza => AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu