25 dec. 2014

Despre politică...

Mai cred - și îmi asum subiectivismul - că există o adevărată inflație de politicieni care nu au realizat mai nimic înainte să intre în viața politică. În același timp, constatăm, peste tot în lume apariția unei clase de politicieni de profesie. Nu cred că este în esență un lucru rău, dar nici nu cred că este un fenomen care ar trebui amplificat. După părerea mea, pentru un politician este important să fi realizat ceva în viață înainte de a se ocupa numai de politică. Lumea reală nu poate fi suplinită prin lecturi, prin citirea unor documente politice, oricât de bune ar fi, sau prin discuții cu politicieni, oricât de pregătiți ar fi.
Cred că, pentru un om tânăr, este important să-și găsească un loc într-o societate, într-o profesie, într-o meserie și, după ce are o poziție și o experiență câștigate, poate să-și îndrepte întreaga atenție spre politică. Cred că este varianta de preferat față de aceea care există și pe care nici nu vreau până la urmă s-o critic: există politicieni care nu au făcut niciodată altceva. Au intrat în politică și acolo au rămas.
Nu cred că profesia cuiva poate reprezenta o formă de practică politică, dar cred că fiecare om trebuie mai întâi să-și dovedească lui și altora că poate să aibă un loc în societate, altul decât acela de politician. Trebuie să existe o referință în viața fiecăruia. Nu este nici o problemă ca un politician să treacă prin diferite posturi de execuție. Dar cred că pentru un politician de succes este necesar ceea ce, în termeni populari, se numește „experiență de viață”. Așa ceva nu se capătă politician fiind; se capătă doar fiind integrat undeva, în societate, nu în viața politică. (pag. 172)

(Klaus Iohannis - Pas cu pas)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu