27 ian. 2011

... new perspective ...

The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes. Marcel Proust

25 ian. 2011

Despre prietenie ...

= Prietenia este un desăvârșit acord de sentimente asupra celor divine și umane, unit cu bunăvoință și iubire reciprocă, și cred că zeii, după înțelepciune, n-au făcut omului un dar mai frumos.

= A scoate prietenia din viață, e ca și cum am scoate soarele din lume, fiindcă n-am primit nimic mai bun de la zeii nemuritori, nimic mai plăcut ca prietenia.

= A avea un prieten înseamnă a avea un alt eu. A trăi și a iubi este același lucru.

= Prietenul statornic se verifică în situații nesigure.

(Cicero)

* în loc de zei, se poate citi și Dumnezeu, dar dacă Cicero credea în zei nu înseamna că unele din cuvintele lui nu sunt adevărate :)

24 ian. 2011

These Hands That Heal ... (2)

”Iată ce sunt”, s-a gândit el deodată, ”un simplu deget. Poate degetul cel mare.”
Frustrare? Niciodată! Ce putea cere un om de la viață, decât să știe că este un deget printre celelalte degete, și că mâna ... era mâna lui Dumnezeu? (Dr. Paul Brand - pag. 284)


Dorothy Clarke Wilson - ”Aceste mâini care vindecă” *(Biografia unui chirurg care a încercat să pună capăt ravagiilor produse de lepră)

23 ian. 2011

Quote 1

Nu pot să țin seama de ce gândesc oamenii despre mine, trebuie să merg înainte, numai la acest lucru trebuie să mă gândesc... Dacă acum nu-s bun de nimic, n-o să fiu nici mai târziu; dar dacă mai târziu voi prețui ceva, înseamnă că prețuiesc și-acum ceva. Căci grâul e tot grâu, chiar dacă orășenii îl iau la început drept iarbă verde. Vincent Van Gogh

21 ian. 2011

These Hands That Heal ... (1)

Paul i-a zis-o chiar el: ”Eu cred că bunul cel mai prețios pe care îl deține o ființă omenească este spiritul ei, voința ei de a trăi, simțul ei de demnitate, personalitatea ei. Dacă acestea dispar, șansele de restabilire sunt pierdute. Chiar dacă profesia noastră este tehnică și se ocupă de tendoane, de oase, de terminații nervoase, trebuie să știm că persoana care se află în spatele tuturor acestora este lucrul cel mai important. Desigur că avem nevoie de tehnicieni: chirurgi, fizioterapeuți, infirmiere, ergoterapeuți, specialiști de orientare profesională. Dar cea mai mare nevoie pe care o avem sunt niște bărbați și femei care să fie interesați și preocupați de ființele omenești și care să accepte exigențele totalității persoanei, a vieții ei, a credinței ei, a speranței ei.(...)” (Dr. Paul Brand - pag. 179)

Dorothy Clarke Wilson - ”Aceste mâini care vindecă” *(Biografia unui chirurg care a încercat să pună capăt ravagiilor produse de lepră)

20 ian. 2011

I have sometimes been wildly, despairingly, acutely miserable, racked with sorrow, but through it all I still know quite certainly that just to be alive is a grand thing. Agatha Christie

18 ian. 2011

Dacă tot trebuie să faci ceva, atunci fă-l cu seninătate, de ce să iei aconto? (Mama răspunsese cândva în acest sens unei vecine, care se mira că după atâta muncă ea tot odihnită și senină arăta; dacă tot trebuie să muncești zisese ea, fă-o cu plăcere). Așadar, mi-am spus, să fim nu numai senini ci și veseli. (Victor Petrini)
(Marin Preda - Cel mai iubit dintre pământeni - Volumul 3 - pag.245)

17 ian. 2011

Da, e adevărat, fericirea n-are istorie, fiindcă istorie nu poate ieși din veșnica surpriză pe care ți-o face ființa iubită prin însăși existența ei. (Victor Petrini)
(Marin Preda - Cel mai iubit dintre pământeni - Volumul 3 - pag. 241-242)

16 ian. 2011

O decepție reușită e mai bună decât o petrecere simulată. Îți trebuie multă vreme ca s-o uiți! (Suzy Culala)
(Marin Preda - Cel mai iubit dintre pământeni - Volumul 3 - pag. 168)

15 ian. 2011

Nu există în nimeni virtuți în stare pură și nici farmec fără revers. Tot ceea ce face un om îi aparține și nu putem să-l punem, ca Arhimede, în apă, ca să aflăm prin calcul cât bine și cât rău e în ființa lui, care sunt în el, amestecate indestructibil de Marele Făurar. Nu putem decât să ne bucurăm de partea de aur și să nu ne chinuim să alungăm partea de argint. Coroana e făcută și suntem condamnați să fim niște regi care știu că ceea ce pun pe cap nu e din aur pur. Surâsul ei? Cum aș fi putut ști al cărui reflex era? De ce aș dori să cred că-mi era adresat doar mie? Și dacă nu mi-ar fi fost mai puțin dragă? Bineînțeles că nu, dar înainte să-mi dau pe deplin seama de cât de dragă mi-era, ar fi apărut decepția, primul fior al suferinței... (Victor Petrini)
(Marin Preda - Cel mai iubit dintre pământeni - Volumul 3 - pag. 111)

14 ian. 2011

Roluri esentiale...

... am rămas la părerea că rolul femeii e să iubească și să întrețină flacăra iubirii, de-aia i-a dat natura frumusețe și farmec.
Și-al bărbatului? El ce rol are?
S-o ocrotească! De-aia e înzestrat cu forță și echilibru. (Victor&Matilda)
(Marin Preda - Cel mai iubit dintre pământeni - Volumul 2 - pag. 389)

13 ian. 2011

Coloana Vertebrala...

Știința de a rămâne tu însuți în împrejurări care ne depășesc se învață. (Victor Petrini)
(Marin Preda - Cel mai iubit dintre pământeni - Volumul 2 - pag. 231)

12 ian. 2011

Ce înseamnă trădarea? E o formă urâtă de a ți se spune că nu mai ești iubit. Urâtă, desigur, te poate ispiti să te răzbuni, frumoasă, s-o iubești mai departe, chiar dacă știi că nu va mai fi nimic. Uitarea însă vine oricum, și acest lucru îl simți cu certitudine și simți chiar o bucurie că ești liber de cineva care, desigur, nu te-a iubit prea tare din moment ce-a putut să te părăsească. Mai bine! Adio!... (Victor Petrini)
(Marin Preda - Cel mai iubit dintre pământeni - Volumul 2 - pag. 186)

9 ian. 2011

Nu știu Cine - sau Ce - a pus întrebarea. Nu știu când a fost pusă. Nu-mi amintesc nici că am răspuns. Dar cândva am răspuns cu un DA Cuiva - sau la Ceva - și din acel moment am fost sigur că existența are sens și că, de aceea, viața mea, când am renunțat la ea, are un scop. Dag Hammarskjold

8 ian. 2011

... puterea unui gând poate ține în clește sufletul cuiva și o viață întreagă și nu-l slăbește decât în moarte sau odată cu nimicirea celui care i-a prins astfel sufletul. (Victor Petrini)
(Marin Preda - Cel mai iubit dintre pământeni - Volumul 2 - pag. 183)

6 ian. 2011

... adevar ...

Dacă n-ar exista fericirea altora, nu ne-am sinchisi de nefericirea noastră. (Victor Petrini)
(Marin Preda - Cel mai iubit dintre pământeni - Volumul 1 - pag. 356)

5 ian. 2011

= Facultatea de a nu gândi nu e neaparat sursa inacțiunii, nu putem să nu gândim bine înainte de a întreprinde un gest care ne angajează destinul. (Ion Micu Klein - pag.320)

= Ce înseamnă însă a gândi; adică a te gândi? În actualul stadiu în care se află gândirea umană, a te gândi înseamnă în realitate a întări un gând deja format. De aceea, de pildă, rar se întâmplă ca sfaturile să fie urmate. Individul merge orb înainte sub puterea gândului său, devenit obsesie. Iar această obsesie e o cerință fundamentală a ființei sale, chiar dacă ideea din care s-a născut îi e de fapt străină vieții lui, adică fericirii la care năzuiește.
...  Unii spun că fericirea apare în noi după ce-am pierdut-o ... (Victor Petrini - pag. 321)
(Marin Preda - Cel mai iubit dintre pământeni - Volumul 1)

4 ian. 2011

Dorisem, adică implicasem dragostea mea pentru ea în aspirațiile mele intelectuale intime. Prețuirea celor pe care îi iubim e un sprijin, chiar dacă nu măsoară exacta noastră valoare. (Victor Petrini)
(Marin Preda - Cel mai iubit dintre pământeni - Volumul 1 - pag. 201)

3 ian. 2011

Suferința...

Suferința, după Dostoievski, e singurul remediu, după mine suferința e o criză din care trebuie să ieși cât mai rapid, adâncimile ei ne rătăcesc spiritul. Ce e de fapt suferința? O depresiune. Ce rost are să zaci în ea și, mai rău, să te acomodezi cu ea? Dostoievski se sperie la gândul că omul, redevenit liber, n-o să știe ce să facă cu libertatea. (Victor Petrini)
(Marin Preda - Cel mai iubit dintre pământeni - Volumul 1 - pag. 124)

1 ian. 2011

Pământul pe care călcăm, reluă ea apoi, nu știe nimic de dramele noastre. Nu există remediu ... Ambițiile. vanitatea, egoismul ne mănâncă viața ... Când viața e o bogăție, o revărsare de daruri, un râu cu ape bogate și veșnice, să ajungă pentru toți ... noi ne facem ziduri, ne închidem în ele, ne urâm, ne detestăm și uităm prezentul, astfel bucuria vieții ne scapă. (Matilda Nicolau)
(Marin Preda - Cel mai iubit dintre pământeni - Volumul 1 - pag. 119)