28 mai 2010

Vise Naruite (6)

Fericirea insa pe care El ne-o da acum este acea fericire stranie de a ne dori cu pasiune ceva ce ne-a fost menit, dar dupa care trebuie sa mai asteptam pentru a ne bucura pe deplin. Este fericirea de a sluji un Dumnezeu in care ne incredem suficient de mult pentru a accepta sa plangem astazi, stiind ca ne-a promis sa ne stearga lacrimile maine.
(Larry Crabb - Vise Naruite - pag.102)

16 mai 2010

Vise Naruite (5)

Pentru a intelege cat de usor il putem urma pe Buda, crezand ca Il urmam pe Hristos, s-ar putea sa ne fie de ajutor o prezentare pe scurt a ideilor marelui invatat indian. (...) Iluminarea lui a constat in accederea la ”patru adevaruri nobile” care constituie esenta invataturii budiste.
 Adevarul 1: Viata este suferinta.(...)
 Adevarul 2: Cauza oricarei suferinte este dorinta.(...)
 Adevarul 3: Pentru a nu mai suferi trebuie sa nu mai dorim.(...)
 Adevarul 4: Traieste invatand sa elimini dorinta. (...)
Isus ne arata insa o cale diferita. Cand El ne spune ”Sa nu ni se tulbure inima”, nu ne spune sa nu ne mai dorim nimic. Dimpotriva Invatatura Lui poate fi enuntata pe scurt astfel:
 Adevarul 1: Viata include suferinta, insa viata este buna in esenta ei.(...)
 Adevarul 2: Cauza oricarei suferinte este separarea.(...)
 Adevarul 3: Atitudinea corecta in fata suferintei este descoperirea dorintei pe care o avem de Dumnezeu.(...)
 Adevarul 4: Noua viata care ne este data prin Isus trebuie sa o acceptam ca pe un dar al iubirii.(...) 
(Larry Crabb - Vise Naruite - pag. 81 - 83)

15 mai 2010

Vise Naruite (4)

Lectii necesare
(...)
Lectia 1 - Visele cele mai dragi pe care ni le facem in aceasta viata, cele despre care credem ca sunt esentiale pentru fericirea noastra, trebuie sa fie abandonate complet daca vrem sa ajungem sa-L cunoastem bine pe Dumnezeu. (...) Visele naruite sunt necesare pentru cresterea spirituala.

Lectia 2 - Visele naruite produc o durere cumplita, uneori atat de intensa, incat ne e teama ca nu vom rezista. Si asa si e. Persoana care suntem inainte de durere nu poate supravietui. Din experienta viselor naruite iesim alti oameni, schimbati, dar nu intotdeauna in mai bine.
 Durerea nu este dovada unei credinte slabe. Este dovada ca suntem oameni normali.
 Ea este parte a unui proces necesar. Durerea este necesara daca dorim sa descoperim in noi un apetit pentru vise mai bune, pe care inainte nu le remarcam si nici nu le apreciem.
Ceva minunat supravietuieste oricarui lucru ingrozitor, si iese la suprafata cel mai clar atunci cand suferim. 

Lectia 3 - Unele din visele la care tii cel mai mult in viata aceasta vor ajunge farame. Aceasta e inevitabil. Ni se intampla tuturor inainte ca viata noastra pe pamant sa se sfarseasca. Nimei nu ajunge la capat fara sa cunoasca asta. (...) Unele din visele importante pentru noi se vor narui, si realizarea faptului ca Dumnezeu le-ar fi putut implini ne impinge spre o lupta teribila cu El. 

Lectia 4 - (...) In acelasi fel, cand visele marunte pe care le avem devin realitate, ne este greu sa apreciem visele mari. Nu ni le facem si nici nu urmarim implinirea lor. Numai o experienta a unei dureri adanci ne dezvolta capacitatea de a recunoaste adevarata viata si a ne bucura de ea. 

Lectia 5 - Cei mai multi oameni nu descopera niciodata viata adevarata. Necredinciosii nu au astfel de viata. Credinciosii, toti, o au, dar nu multi o si traiesc. Nu sunt multi crestinii care beau indelung din izvorul cu apa vietii. Ca rezultat inchinarea, comuniunea si marturia noastra sunt slabe. 

Lectia 6 - Trecutul nu mai poate fi reparat; viitorul insa ne este intotdeauna inainte. In orice imprejurare, cand visele bune ni se naruie, vise si mai bune sunt acolo ca sa le pretuim si sa le urmarim. (...) Indiferent de ce ni s-ar intampla in viata, un vis minunat ne va astepta intotdeauna sa-l visam, vis care, urmarit, va genera inlauntrul nostru o experienta necunoscuta si cu desavarsire noua. Experienta aceasta, ciudata la inceput, o vom recunoaste in cele din urma ca fiind cea a bucuriei. 
(Larry Crabb - Vise Naruite - pag. 62 - 64) 

14 mai 2010

Vise Naruite (3)

(...) Il putem auzi pe Isus spunandu-ne ceva de felul urmator. Sa ascultam.
” Unele din visele voastre cele mai dragi se vor narui si veti ajunge pe punctul sa va pierdeti speranta. Va voi parea nepasator, sau, si mai rau, slab - indiferent la durerea voastra. Va veti intreba daca chiar nu pot face nimic sau daca pur si simplu nu vreau sa fac nimic.

Veti cunoaste amaraciunea sperantelor naruite si veti cadea, cum a cazut si robul Meu, Petru. Veti fi dezamagiti de voi insiva pana la a va uri. Si vi se va parea ca Eu stau cu mainile incrucisate, fara sa fac nimic pentru a va veni in ajutor.

Pentru vremea cand toate acestea se vor intampla, cuvantul Meu catre voi este acesta: Nu va pierdeti speranta. Tot ceea ce vi se intampla atunci se va desfasura dupa un plan pe care voi nu il puteti vedea clar. Daca l-ati putea vedea asa cum il vad Eu, cu toate ca durerea ar ramane, nu v-ati pierde speranta. Mi-ati ramane credinciosi cu bucurie chiar si in mijlocul celor mai cumplite suferinte. Ceea ce va pot garanta este puterea de a-Mi fi placuti Mie, si nu ca va va fi bine in viata. Faptul insa ca-Mi veti fi pe plac va va aduce o mare bucurie.

In adancul sufletului vostru va doriti mai mult decat orice sa fiti parte din planul Meu, sa largiti Imparatia Mea, sa Ma cunoasteti, sa-Mi fiti pe plac si sa va bucurati de Mine. Pot sa va asigur ca va voi indeplini aceasta dorinta. Aveti puterea de a Ma reprezenta cu vredincie, indiferent de ce vi s-ar intampla in viata. Aceasta e speranta pe care vi-o dau in lumea aceasta. Sa nu o pierdeti.
(Larry Crabb - Vise Naruite - pag. 54-55) 

12 mai 2010

Miniquotes (1)

~ I suppose that since most of our hurts come through relationships so will our healing, and I know that grace rarely makes sense for those looking from the outside. (pag.11)

~ Submission is not about authority and it is not obedience; it is all about relationships of love and respect. (pag.145)

( William P. Young - The Shack ) 

6 mai 2010

Interesting Perspective

In a world of talkers, Mack is a thinker and doer. He doesn't say much unless you ask him directly, which most folks have learned not to do. When he does speak you wonder if he isn't some sort of alien who sees the lansdcape of human ideas and experiences differently than everybody else.

The thing is, he usually makes uncomfortable sense in a world where most folks would rather hear what they are used to hearing, which is often not much of anything. Those who know him generally like him well enough, providing he keeps his thoughts mostly to himself. And when he does talk, it isn't that they stop liking him - rather, they are not quite so satisfied with themselves.
(William P. Young - The Shack - pag.9)

The Shack e o carte care merita citita, il prezinta pe Dumnezeu si relatia lui cu omul intr-un fel nou si inedit, cel putin nou pentru mine. Pot spune ca am capatat o noua perspectiva asupra Divinitatii... Nu mi-a schimbat credinta, mi-a schimbat perceptia despre anumite parti care pana acum erau putin invaluite in ceata... Daca va pica vreodata in mana aceasta carte, cititi-o...